Pred mnohými rokmi som mala priateľa v Kalábrii, ale to nie je pointa tohto článku Denis (áno, takéto netalianske meno) má mamu Angelu, skvelú pani s modrým prelivom vo vlasoch ako nosia aj naše babičky. No a signora Angela varila naozaj vynikajúco, tak ako len talianske nonny vedia. A jeden konkrétny recept mi utkvel v pamati a už roky ho posúvam kamarátom a študentom. Tak sa oň podelím aj s vami
Zuppa di lenticchie by sig.ra Angela z Belvedere Marittimo
Ingrediencie:
– šošovica (ideálne taká mini, ktorú dostanete v DM)
– 2-3 mrkvy
– zelerové stopky
– petržlen
– cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– paradajka
– olivový olej, soľ, sušená feferónka, bobkový list
– parmezán
Nakrájame na kocky mrkvu, petržlen a cibuľu. Orestujeme zeleninu na olivovom oleji aj s feferónkou a celými strúčikmi cesnaku (nekrájame, neroztláčame, necháme celý a nakoniec sa vyberie), zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a necháme variť približne 20 minút, potom pridáme celú paradajku, bobkový list a šošovicu (varí sa veľmi rýchlo), posolíme. Paradajka sa sama ošúpe, šupu vyhodíme a paradajku jemne roztlačíme vidličkou aby sa v polievke stratila. Keď je šošovica skoro uvarená, pridáme nakrájané stopky zeleru (nemusia byť, toto už je moja verzia), prípadne niekedy pridám nakoniec aj čerstvý špenát. Keď je všetka zelenina mäkká, polievku odstavíme (ide o hustú polievku, nemá v nej byť veľa „vody“) Podávame posypané parmezánom.
Dobrú chuť!