Veľa ľudí odo mňa pýtalo tento recept, tak vám ho spíšem. Je to naozaj veľká dobrota. Túto konkrétnu verziu som sa naučila v Kalábrii, ale je ich nespočetne veľa.
Ingrediencie:
500 g mletého masa (mix bravčové a hovadzie)
1 cibuľa
2 mrkvy
stopkový zeler (2-3 stopky)
olivový olej
soľ
korenie
paradajkový pretlak (prípadne pomodori pelati)
červené víno
cestoviny (preferujem rigatoni)
2-3 mozzarella
strúhaný parmezán
Postup:
Ragú sa pripravuje jednoducho, ale dlho, to neoklamete. Nadrobno nakrájame cibuľu, mrkvu a zeler, orestujeme na olivovom oleji, pridáme mäso, soľ a korenie. Keď je všetko orestované, pridáme pohár vína (ja používam červené, ale originál by malo byť biele), počkáme asi 5 minút kým vyprchá alkohol, pridáme paradajky a … čakáme 3 hodiny, áno, trvá to tak dlho a naozaj je to potrebné, aby malo tú správnu chuť. Samozrejme, občas premiešame, prípadne dolejeme vodu alebo ak máte, vývar. Finálne ragu by malo byť relatívne husté. Keď je ragu hotové, vyvaríme cestoviny (varíme cca 2/3 času ako je napísané na obale) a potom už len do zapekacej misy zmiešam pastu, ragu a mozzarellu (dobre odkvapkanú a nakrájanú na väčšie kusy) plus určitú časť mozzarelly dám aj na vrch plus nastrúhaný parmezán. Pečieme odkryté na 170 stupnov cca 40 minút, ale to už budete vidieť, že je hotovo
Dobrú chuť!